På tävling finns normalt fyra olika simsätt, var och ett med lite olika distanser. Tävlingssimmare brukar ofta specialisera sig på ett eller två simsätt men det finns också simmare som är allround och de brukar med framgång kunna tävla i medley, en gren där alla fyra simsätten ingår.
Som beskrivits ovan får de flesta lära sig bröstsim som första simsätt. Det är bra och säkert och inte särskilt krävande. Men det skiljer sig en hel del från tävlingsbröstsim där de breda tagen med armar och ben ersatts av en mer strömlinjeformad rörelse. Benen gör bara en kort och kraftfull snärt och armarna gör en mycket smalare rörelse framåt med draget nedåt och sedan in under hakan precis när inandningen ska göras.
Frisim och crawl
I tävlingssammanhang väljer alla vanligen att crawla när det ska tävlas i ”frisim” eftersom det simsättet är det snabbaste. Tävlingscrawl innebär att ansiktet hålls nere i vattnet under hela simtaget utom vid en kort inandning åt sidan. Att se en duktig simmare crawla är en njutning. Armarna klyver vattnet med minimalt med stänk och varje längd avslutas med en elegant voltvändning.
Andra simsätt
Förutom ovanstående finns även ryggsim som är en sorts crawl i ryggläge. En arm i taget förs ner i vattnet med lillfingret före och dras sedan kraftfullt genom vattnet ända till höften. Det krävs god rörlighet i axelleden för att det ska bli effektivt. Det fjärde simsättet, Fjärilssim är kanske det svåraste. Det är tekniskt svårt att lära sig, det krävs god armstyrka och koordination. Armarnas rörelser är nästan samma som görs i crawl, den stora skillnaden är att båda armarna jobbar samtidigt. Simsättet gör att kroppen får en vågliknande rörelse och bensparken kallas ofta för delfinkick eftersom den liknar hur delfiner snärtar till med stjärtfenan.