För den som verkligen satsar finns det många olika tävlingar att välja på i början. Klubbtävlingar välkomnar i stort sett alla som vill delta, medan det på lite högre nivå kan krävas vissa resultat för att det ska gå att anmäla sig. På vissa distanser är det väldigt många som tävlar och då blir kvaltiderna ganska tuffa att klara. Normalt räknas bara resultat som är uppnådda på rätt sätt, alltså registrerade officiellt så det gäller att lyckas vid rätt tillfälle. I simning görs det skillnad på tider uppnådda i kort eller lång bassäng också. Resultat från kortbanetävlingar är i allmänhet mycket bättre än de som uppnås i lång bassäng eftersom vändningarna ger tidsvinster.
I alla de fyra simsätten tävlar man på 50, 100 och 200 meter. I frisim tävlas det också på 400, 800 och 1500 meter. För den som behärskar alla fyra simsätten går det att tävla på 100, 200 eller 400 meter medley och dessutom finns det olika varianter på stafett där det är lagets gemensamma tid som räknas.
Självklart finns det en hel del regler för hur simningen ska utföras för att vara godkänd. Det kan handla om hur många simtag man får ta under vattnet eller hur vändningar eller växlingar ska utföras. Dessa regler förändras lite över tid så det som varit förbjudet tidigare kan vara tillåtet idag. Exakt vad som gäller vet tävlingsarrangören och det är också de som i vissa fall inför speciella distanser även om det inte är vanligt på större tävlingar.